Oude en nieuwe verhalen van hier, van elders en van overal. Met een voorkeur voor sprookjes en dwaze vertelselkes.
 

Sprookjes à la carte 

Verschillende (nieuwe) combinaties mogelijk: Vlaamse sprookjes, Oosterse vertellingen, Afrikaanse verhalen, Nacht-en winterverhalen, Watervertelsels, Dierenverhalen, Vrolijke lichtvoetige vertelsels,...

Een greep uit de verhalenmand 

Nieuw: 

Aaron en zijn geit Kriebeltje

Een raamvertelling en ‘iets’ met een boek, een ‘moderne toverlantaarn’ en een kamishibai.

Kleine en grote oortjes kunnen genieten van ‘Aaron en zijn geit Kriebeltje’. Samen schuilen ze in een hooiberg tijdens een sneeuwstorm. Een hapje hooi voor de geit en een glaasje geitenmelk voor haar baasje Aaron. En dan begint Aaron, zoals zoveel kinderen tegen hun kat of hond, heelder verhalen af te steken tegen Kriebeltje: ‘Mèèèè, mèèè!’ (Of was dat de geit?). Wil jij ook zijn verhalen horen over grootmoeder, haar drie kleindochters en de wolf, over de Verschrikkelijke Kalimero, en over hoe het afloopt met Aaron zelf? Trek dan je zevenmijlslaarzen aan en spurt naar de vertelling.

Voor kinderen vanaf derde kleuterklas en eerste leerjaar


Verhalen over het Kleine Volkje


 Mutsje, baardje, slonzig vestje,
Niet veel groter dan mijn duim
en rap op de tenen getrapt:
als dat geen kabouter is!
Verhalen over kabouters die je laten wensen,
alvermannetjes die schoenen lappen,
lurikeens die je foppen en een klein ventje onder  de stoof.
Wist je trouwens dat iedereen die hard werkt nog steeds tien kabouters heeft, al zijn niet (meer) onzichtbaar?

Verhalen voor kinderen van 5 tot 8 jaar
 

Dierenverhalen

Voor de jeugdboekenweek 2012 'beestige' verhalen op vier poten. Dieren in de hoofdrol, transformaties, dieren die je helpen, .... spinnen, kraanvogels, schildpadden, jakhalzen, geiten, hanen, schapen, katten, ...  Er komt een halve boerderij, wat zeg ik, bijna een ganse dierentuin aan te pas.

Een indianenverhaal
Deze vertelling komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika: een legende over hoe de indianen aan licht zijn geraakt. Ze moesten wel want 'Gans in den beginne was er geen licht. En weet ge hoe dat ging als de indianen op hun paard sprongen? Hé hup, boenk, d'er neven! Ah ja want er was geen licht! En ze proberen het nog een keer…' En als het de Indianen niet lukt, wie moet het dan oplossen? Juist, de dieren natuurlijk!

Het koninkrijk onder de zee
Een eerder beeldend sprookje uit Japan, met een triest einde. Nu ja triest, dat hangt af van de instelling van de luisteraar. In de hoofdrol: een jonge visser en een (vrouwelijke!) schildpad, in een bijrol: de drakenkoning onder de zee.

Verschillende programma's voor kinderen van verschillende leeftijden. Vanaf 5 t.e.m. 14 à 15 jaar.

Smachten en Smarten - Doemverhalen

Verhalen zonder happy end. Verloren liefdes, moord, geheimen, vloek en verraad, ongelukken of gewoon(weg) domme pech. Verhalen over lichaamsdelen in de keuken, botten voor de deur, basilicum in een pot, vrouwen met grote maten en mensen die verdwalen in hun hoofd. Voor wie graag huilt èn lacht met zijn ellende. Verhalen als donkere wolken met een gouden rand, doorspekt met zwarte humor. Samen met De Vertelf.

Voor volwassenen.

Foto's: Sven Sanctobin


 

Voor wie Nederlands leert.

Traditionele verhalen uit verchillende windstreken en verhalen uit de stad van nu. Een thriller, een djinn uit een fles, een blauwbaardverhaal,... Patronen, expressie en emotie in de vertelling doen hun werk en maken de taal en tekst zoveel toegankelijker voor iedereen. Met humor en pit want voor volwassenen. Kan ook met De Vertelf.

Voor cursisten NT2 met een redelijke/hoge taalvaardigheid in Nederlands.
 

Secrets/geheimen - tweetalige voorstelling

Wat zit er achter de spiegel? Qu'est-ce qu'il y a derrière les apparences?

Verhalen over persoonlijke geheimen, gevaarlijke geheimen, verborgen schatten, leugens, dingen die we liever verzwijgen, een wereld vol mysteries...
Tegelijkertijd verhalen die elkaar soms tegenspreken, "comme un jeu de miroirs". C'est comme un jeu avec des reflets à l'infini... Quand tu places un miroir en face d'un autre miroir, les images se reflètent l'une et l'autre... Zo weerspiegelen ook deze verhalen elkaar en geven een ander perspectief op het vertelde geheim.

Twee vertellers, Pascal Guéran en Veerle Ernalsteen, nodigen u uit om het te ontdekken ... in twee talen, in het Nederlands en in het Frans.
Voor jongeren vanaf 15 jaar

En ook:


 

Lichtrose oortjes

Liefdesperikelen uit verschillende windstreken. Verhalen over de gevaarlijke liefde, de romantische liefde, de erotische liefde,... Geput uit de Afrikaanse 1001-nachttraditie, de Italiaanse Decamerone, de Turkse hoofse vertelcultuur, de Vlaamse sprookjesschat,... Tot u naar huis terugkeert met lichtjes tintelende oren. Samen met Hilde Rogge. En voor wie ons kent: geloof ons vrij, het zijn deze keer niet steeds de vrouwen die de overhand halen. 

Uit 1001-nachttraditie - De wraak van de echtgenoot of Het verschil tussen man en vrouw
Een jonge man en een jonge vrouw zijn nog maar pas getrouwd. In een droom roept zijn overleden vader de jonge bruidegom op om op bedevaart te gaan naar Mekka. De man vertrekt en laat zijn mooie jonge vrouw alleen thuis. De moëddzin van de grote moskee ziet zijn kans schoon. Wanneer de Mekkaganger terugkeert, kan wraak natuurlijk niet uitblijven.

Er was eens een koning die verzot was op de liefde van de vrouwen, De vrouw en haar vijf aanbidders,...

Voor volwassen liefhebbers.


Kan op aanvraag ook op de Bootjes van Gent. Fotoverslag Gentse Feesten 2011 hier.  

Afrodisiaca

Chocola met kaviaar, perziken met asperges, en selderij met Spaanse vlieg... We vertellen verhalen met goesting en verklappen je hoe je Aphrodite, Venus en Eva gunstig kunt stemmen. Lessen in Liefde en verleidelijke verhalen met gestifte lippen.
Samen met De Vertelf

De Kelder van Appetijt - Vertellingen uit Decamerone van Boccaccio

13 48 … De Zwarte Dood heerst in Firenze. Zeven jonge vrouwen en drie jonge mannen ontmoeten elkaar in de kerk Santa Maria Novella. Ze besluiten de stad te ontvluchten en op het platteland te wachten tot de pestepidemie is uitgewoed. 10 dagen leven ze in quarantaine. Om de tijd te doden, eten ze, dansen ze, én…. vertellen ze elkaar verhalen over het menselijk vernuft, improvisatievermogen en de liefde, ook de lichamelijke!
Deze verhalen zijn in sappige taal opgeschreven door Giovanni Boccaccio en staan sindsdien bekend als de 'Decamerone', nog steeds een van de beroemdste boeken uit de Italiaanse literatuur.

In een even sappige en schelmse taal en toon vertellen Veerle Ernalsteen en Hilde Rogge uit de Ouditaliaanse ongekuiste tekst over verliefde Madonna's die niet op hun mondje zijn gevallen, merries zonder staarten, pastoors die achter de  boerinnetjes aanzitten, kraanvogels met een ongewoon aantal poten,...
Samen met Hilde Rogge

Telkens staan de twee vertelsters, die met deze verhalen al eerder hun bijdrage leverden aan de 'Gentse Feesten', garant voor een vrolijke, ondeugende en licht erotische verhalenavond! Appetijt verzekerd.


Voor jongeren 

Verhalen met pit en humor om ze mee te krijgen én aan hun stoel te kluisteren. Met toevalligerwijs veel verhalen over dappere jonge vrouwen maar ook over 1001-dromers en met oude sprookjesfiguren.

De dief en de slimme bruid 
Jeki boud, jeki naboud... Op een dag dringt een dief binnen in het huis van Rowsjan. Maar deze jonge vrouw is de meest gevreesde dief van Isfahan te slim af. Haar naam betekent niet voor niets 'helder'! Vanaf dan zit het spel op de wagen, want de dief zweert wraak! Een Perzisch verhaal vol humor, listen en streken. Naar een sprookje van Susha Guppy. Gespeeld op Landjuweel 2007.

En ook: De prinses die winden liet, Met het hoofd in de Wolfsmelk, De dromer van Bagdad, ...

Voor jongeren vanaf 12 jaar.


Sprookjes van hier en daar, over vanalles en nog wat maar vooral over de Liefde

En omdat een keer goed wenen ook deugd kan doen: ook al eens een verhaal om een traantje bij weg te pinken.

Skelettenvrouw
Een Inuitsprookje. Een visser haalt een skelet op van de bodem van de zee. Het jaagt hem achterna, over rotsen en Toendra, tot in zijn iglo. Maar daar vallen alle beenderen op één hoop. En zie, de visser krijgt medelijden met skelettevrouw en legt haar beenderen een voor een terug op hun plaats,...De prinses en de leugenaar
Prinses Jutta had een waanidee. Ze dacht dat ze alleen maar gelukkig kon worden met een man die zo hard kon liegen dat zij er ontzettend boos om werd. En ze kwamen van heinde en ver: de leugenaars, de oplichters, de bedriegers,...

De tovervrucht
Uit Peru uit de tijd dat goden en godinnen nog op aarde rondliepen tussen de mensen. Zo ook Coniraya, god van de maan en de instant-vruchtbaarheid ('ne rappen' dus) en Cavillaca even trots als schoon.

Het koninkrijk onder de zee
Een eerder beeldend sprookje uit Japan, met een triest einde. Nu ja triest, dat hangt af van de instelling van de luisteraar. In de hoofdrol: een jonge visser en een (vrouwelijke!) schildpad, in een bijrol: de drakenkoning onder de zee.

De pompoenprinses
Vrolijk, Arabisch, speels, magisch en soms een beetje wreed: de lange prinselijke zoektocht door de woestijn naar een uitverkoren prinses. Klassiek? Ja, maar toch... Ook vroeger gold al: je bent jong en je wil wat. Zo ook prins Omar: 'Want na 17 jaar in een paleis met dakkoepels zo rond als borsten, wilde hij ook wel eens échte borstjes leren kennen.' Also starring: de pompoenprinses (in verschillende gedaantes) en een speciaal gastoptreden van Black Beauty, hier bij zijn Arabische naam Jamaal Aswad genoemd.


Een indianenverhaal
Deze vertelling komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika: een legende over hoe de indianen aan licht zijn geraakt. Ze moesten wel want 'Gans in den beginne was er geen licht. En weet ge hoe dat ging als de indianen op hun paard sprongen? Hé hup, boenk, d'er neven! Ah ja want er was geen licht! En ze proberen het nog een keer…'

Noë en de honden
Voor hen die hun leven lieten uit liefde.Voor meisjes en jongens vanaf 7 à 8 jaar en ouder die houden van verliefdheden of daar nu net de kriebels van krijgen én zeker ook voor volwassenen.
 

Klassieke sprookjes met een hoek af  

Of liever: oude bekende sprookjes van Grimm, Perrault, Hans Christian Andersen,... Soms getrouw maar vaker zoals in vroegere versies met minder censuur. En dus af en toe wreder of sensueler of allebei. Blauwbaard, Roodkapje, De Gelaarsde kat, Het meisje met de zwavelstokjes, de Rattenvanger van Hamelen, Grote Claus en Kleine Claus, Eenoogje, Tweeoogje en Drieoogje, ... 

Grote en Kleine Claus
Er waren eens twee boeren die allebei Claus heetten. De eerste had vier paarden en de andere één. Maar op een dag valt ook dat ene paardje dood. Wat nu gezongen, van de lucht kan Kleine Claus niet leven! Dan maar naar de stad het paardenvel verkopen?
Niet geschikt voor gevoelige grootmoeders!

Het meisje met de zwavelstokjes

Een van Hans Christians meest bekende en poëtische sprookjes, vol kou en verlangen

Voor volwassenen of kinderen vanaf 8 jaar. 


Met 'de vliegtapijt' de wereld rond (of toch een stukje ervan)

Samen met 'de Vliegtapijt' naar verschillende plekken op onze wereldbol: verhalen in het dorp van mijn grootmoeder, in Iran, Rusland, West-Afrika of Amerika. En ouders, wees gerust, we zijn zeker op tijd terug thuis voor het eten.

Voor kinderen vanaf derde kleuterklas en ook voor oudere natuurlijk!

Triene Giet
Tussen Brussel en Parijs lag er vroeger een groot bos. Daar woonden Jan en Triene. Maar ze woonden daar niet alleen: er zaten ook beren en wat voor beren! En op een dag... In de versie van mijn grootmoeder.Het mannetje Timpelentee

Er waren eens een mannetje en een vrouwtje en die woonden aan de zee. Ze waren arm, arm! Weet je waar ze in woonden? Wel onder een gebarsten pispot. En elke dag ging het mannetje Timpelentee naar de zee om te vissen, anders hadden ze niets te eten…
Ook in de versie van mijn grootmoeder, voor jongere kinderen.

Oenanana en de ééntandige olifant
Een Afrikaans sprookje over een vrouw die Oenanana heet en de gevaren en de dieren van het oerwoud trotseert om haar twee mooie kinderen terug te vinden. Of: de Wolf en de zeven geitjes op zijn Afrikaans.
Een kort fragmentje Oenanana en de ééntandige olifant.
Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Van de spin, de kraai en de krokodil
Een tweede sprookje uit West-Afrika. Een dierensprookje met in de hoofdrol de klassieke held Kwaku Ananasi - een 'tricker hero' zoals de vos Reinaert. Mat belangrijke bijrollen voor de kraaien en de krokodillen.
Voornamelijk voor kinderen, vanaf 5 jaar.en ook: De patat en de stoere muis, Van de oude vrouw, de djinn en de pompoen, Waarom kinderen het vaak beter weten dan grote mensen, de basilisk in het belfort, de dag dat het pannenkoeken regende, de slaperige prinses, ...The Dark side of life - Zwarte Kaars - Griezel en magie

Voor volwassenen: Thriller, suspense en ondergang.
Verhalen over moord en dreiging. Verhalen van nu en van vroeger over babysitters, doden die de venten niet met rust kunnen laten, het opgraven van een geliefde, nachtelijke ontmoetingen met zwarte ruiters,... Spannend en bloedstollend. Maar ook prikkelend en soms zelfs met mededogen.

Voor kinderen: lichte griezel en magie.(

Frans-zonder-vrees, De Zwarte Ruiter en Het vrolijke kleermaketje
Twee verhalen over een soldaat of een kleermakertje die hoegenaamd niet bang zijn voor spoken en een ander over een jongeman die 's nachts over de heide dwaalt.

De dochter van Blauwbaard
Had Blauwbaard een dochter? Ja zeker, en wat voor één! Een maneblank gezicht, tengere schouders, … Lange blauwe haren en daardoor dezelfde zinnen als haar vader?

En verder: De babysitter, De lijkenpikkers, Meneer Henri en de jonge Delfien, Het berenjong, .. 

Vertelsels van hier dichtbij - Vlaamse volkssprookjes

Wie kent er nog van die oude Vlaamse sprookjes en vertelsels? Ooit verzameld door Demeyere, Van Duysse (heeft zelfs een eigen pleintje in Gent), ... Ze zijn zeer rijk en origineel en wedden dat u er toch een paar van herkent?

Jan Pikkedang
Een wondersprookje. Je weet wel zo eentje waarin dingen gebeuren die in het ware leven niet kunnen. Het einde is bekend: ze leefden nog lang en gelukkig, maar hoe is dat zo gekomen en waarmee is dat begonnen?
Dit sprookje begint met een sterke, jonge vent die het thuis niet meer ziet zitten. Zijn naam: Jan Pikkedang. Hij laat zijn vader hem een ijzeren stok smeden - zo zwaar dat alleen hij hem kan dragen - en trekt de wijde wereld in. Onderweg komt hij een heleboel personages tegen, ieder met zijn eigen aardigheden. Ze komen terecht in een betoverd kasteel en patati patata…

Bulte Wollekes
Op een keer gebeurde het dat een muzikant, zo 's nachts rond twaalf uren, terugkeerde naar huis. Zwaar beladen met centen in zijn zak en bier en jenever in zijn maag. En hij moest passeren voorbij de … Maar toen hij er niet meer ver van af was, hoorde hij zingen en zie, het waren toveressen!Van een koningszoon die in een zwijn betoverd was
Hoe dat zo gekomen is, hoe het was als zwijn en hoe hij er vanaf is geraakt.

De kloefkapper

Over liefde en lijden van een eenvoudige klompenmaker


De halve haan
Twee arme kinderen en een toverende petemoei. Zou die halve haan nu echt al hun wensen vervullen, Eens uitproberen…

De Prinses van Amsterdam, Het betoverde boerenhof,... 

Voor volwassenen en voor kinderen vanaf 6 jaar.
 

Rosse Koppen /Irish Coffee (Ierse en Schotse verhalen)

Oude Ierse verhalen met spirit herverteld.  

Long ago .. the best place by the fire was kept for the storyteller (uit Jim Hensons The Storyteller). En zeker in Ierland, liefst met een pint Guinness in de hand. Dat stimuleerde de fantasie en daarbij, iedereen dronk het er. Kinderen horen over het vrolijke kleermakertje, de reus Finn Mc Cool, Ian Direach en de blauwe valk, Jack en de bonenstaak, reuzenpattaten, een kippenvrouw, ... Volwassenen krijgen moordende reuzen, wisselkinderen, een zwarte ridder, elfen en schapen met staarten op hun bord. 

Van Kaatje - dat arme schaap - en Kaatje
Het is altijd wat met koningen die hertrouwen, zeker als je daardoor een zus krijgt met dezelfde naam als jou! Een Schots sprookje met veel volk: prinsessen, een boze stiefmoeder, een kippenvrouw, elfen, een luie (?) prins, … Eén van mijn favoriete sprookjes, en binnenkort misschien wel één van de jouwe.

Ian Direach en de Blauwe valk
Ooit al eens een blauwe valk gezien? Nee? Ik ook niet. Zó zeldzaam is die vogel! Zo zeldzaam dat wanneer Ian Direach zijn kersverse stiefmoeder er een ziet, ze er hem meteen op uit stuurt om de vogel te vangen. Maar alles wat hij te pakken krijgt, is een blauw pluimpje. En dan barst de hel los…

Voor kinderen vanaf 6 jaar of voor volwassenen. Kan ook samen met De Vertelf of Hilde Rogge.


Winterverhalen

Het kerstbestand in de Groote Oorlog
Kerstnacht 1914 was een heldere maanverlichte vriesnacht. En het werd nog helderder toen de Duitsers kerstbomen zetten op de rand van hun loopgraaf. Een winterverhaal voor oudere kinderen en volwassenen.
 Krekel
Er was eens een soldaat die afzwaaide, putteke winter. En omdat Jan Krekel, want dat was zijn naam: Krekel, een arme soldaat was, moest hij te voet naar huis, wel duizend uren ver. En Krekel liep en liep en liep… Wat hij niet zou gegeven hebben voor een potteke wame hutsepot zoals zijn moeder die altijd maakte!
Een (dwaas) winterverhaal voor kinderen vanaf 6 jaar en hun volwassenen.


En Het meisje met de zwavelstokjes, de Klamper en de kleine vogeltjes, Skelettenvrouw,…

Voor iedereen vanaf 8 jaar.


Helden en Schelmen - Verhalen over uitblinkers en schavuiten 

Helden en schelmen zijn van alle tijden en streken. Ze komen uit Vlaanderen, Noord-Amerika, Marokko, Iran, ...

Sterke stoere gasten maar ook onverwachte helden, klein maar dapper en niet bang. Ze gaan op stap in  de wijde wereld op zoek naar avontuur of lekker eten , maken vrienden (of vijanden), hakken onderweg drakenkoppen af, redden prinsen of prinsessen en leven hopelijk nog lang en gelukkig.

Skunny-Wundy
Een Indiaans verhaal over een broodmager ventje die eigenlijk alleen maar goed met stenen kan gooien. En moet dat geval ook krijger worden?

De egel en de jakhals
Een Marokkaanse schelm van een egel en een sukkelaar van een jakhals.Voor kinderen vanaf 6 à 7 jaar.


Griezelventjes en lachvrouwtjes

Al ooit op het puntje van je stoel gezeten? De nagels van je vingers afgebeten? Gelachen als zotte mokken? Of ogen als pompoenen getrokken? Nee?
Dan zijn griezelmannetjes en grollenvrouwtjes iets voor jou. Spannende, griezelige, grappige grolverhalen over meten en peten. Kan ook samen met Hilde Rogge en Walid Ben Chikha (muziek). 

Voor kinderen vanaf vier jaar
  of ouder.